Beslenme nedir? Beslenmeyi biliyor musunuz? Beslenme sadece yediklerimizden bedenin faydalanması mıdır yoksa daha kompleks, sosyal boyutları da var mıdır? Bazı terimlerle size açıklamak istiyorum.
Beslenme denince aslında kişinin diyetinden bahsediyoruz. Diyet, kişinin veya toplumun nasıl beslendiğini ifade eden terimdir. Rejim, dönemsel yapılan ve tedavi amacı taşıyan beslenmeye denir. Ancak umarım farkındasınızdır, zaten kötü beslenmeden hastalıklar oluşur. Yani aslında diyet de rejim gibi yeterli ve dengeli olmalıdır.
Yıllar önce besinler şuanki halinden farklıydı. Türleri seçe seçe bu haline getirdik; bezelyeler yeşil oldu, buğdaylar diğer türlere baskın geldi. Arz talep dengesi doğal seçilimde rol aldı. O zaman şunu da diyebiliriz; canlının çevresindeki besinler onun için olması gereken en faydalı haliyle bulunur. Bir Afrika tavşanı için sıcak iklimin ve kutup ayısı için soğuk iklimin iyi olması gibi.
Evet, gelelim günümüzdeki ürünlere. Geçmişte doğal seçilimle iyi hale gelen besinler maalesef artık genelde kötü hale geliyor. Tıp “yüzünden” zayıf nesiller hayatta kaldı, vitamin ve mineral takviyelerine bünyeler alıştı. Kötü tarım yüzünden meyve ve sebzelerin içerikleri fakirleşti. Artık beslenmemiz tadı güzel olan ve enerji veren çöplerden ibaret oldu. Her şeyi kapsülleştirdik. Kahvenin kafeini ayrı, yağı ayrı, telvesi ayrı satılır oldu. Bu da en çok benim gibi holsitiktıpla ilgilenenleri üzdü.
Örnek veriyorum, bir baş ağrısı için bitkilerden elde edilen maddeler saflaştırılıp ilaç olmuş ürünlerle tedavi ediliyor. Peki ben ne öneriyorum? İlk planda hayat tarzı sorgulaması elbette. Sonrasındaysa nane, okaliptüs gibi otlar genelde. Peki ya artık bu otlar otluktan çıktıysa? Ben biberiye çayı öneriyorum ama biberiye biberiye değil ki! Biberiye aromalı çöp!
Bunun olabildiğince önüne geçmek için size bazı tavsiyelerim olacak.
1) Olabildiğince organik beslenin.
2) Kullandığınız ürünlerin rafine olmadığından emin olun.
3) Hiçbir şekilde doğal ürüne ulaşamıyorsanız diğer seçeneklere yönelin; biberiyenin özü veya yağı, vitC’nintableti gibi.
Vitaminler için de bu konu geçerli. Eski portakallar yeterli vitamine sahipken şimdi aynı miktar için birkaç kilosunu tüketmemiz gerekiyor. E bunun şekeri var, früktozu var? Evet, öyleyse bu gibi durumlarda gerçekten vitaminin kendisini kullanmak gerekir. Kaş yaparken göz çıkarmayalım.
Aldığınız tavsiyelerin kaynağını sorguladığınız, sağlıklı ve mutlu günler dilerim.