Jannah Theme License is not validated, Go to the theme options page to validate the license, You need a single license for each domain name.
AkupunkturPsikoloji

Sigaranın Zararları

Bu yazımda “Faydalar Kısmı” yok!

İnsanlık sigaranın zararlı olduğunu biliyor. Yıllar önce ilk piyasaya çıktığında tütün ürünleri Amerika’da doktorlar tarafından reklamlarda öneriliyordu. Birçok din adamının sigaranın haram olduğuna dair fetva vermesi engellendi. Her tür kamusal alanda, hatta hastanelerde, sigara içme alanları var. Cafelerde sigara içilen alan sayısı içilmeyen alan sayısından hem fazla, hem de sigara içenlere verilen hizmet daha iyi. Buradan biraz mantıkla gerçeği görmek zor değil. Sigara piyasası, insanların çoğunun sigara bağımlılarından oluşması, çok olan topluluğun dediğinin olması gibi sebeplerle halen üretilmeye ve satılmaya devam ediliyor sigara.

Sanayi devriminden sonra kapitalizmin gelişmesiyle başlayan bu sigara endüstrisi, önce yaptığı bilinçdışı ve alenen reklamlarla insanları hasta ediyor; sonra da sigarayı bıraktırmaya yönelik tedavilerle soyuyor. Ayrıca herkes sigara kullanır hale geldiğinden, içmeyen insanlar mağdur oluyor, sesini çıkaran susturuluyor…

Kamusal alanlarda sigara odası olması, çalışanların günlük 1,5 saat işten “sigara molası” bahanesiyle kaytardığının kanıtı. Ayrıca psikiyatri servislerinde bile insanlara saat başı sigara hakkı tanınıyor. Bu uygulamalar bu endüstrinin tıbba da, doktorlara da, kamu çalışanlarına ve hatta liderlere bile uyguladığı baskıyı gösteriyor. Kimse de, haklı olarak, tekere çomak sokmak istemiyor; herkes gibi savrula savrula yaşayıp gidiyor.

Sigaranın hiçbir şekilde açıklaması, strese iyi geldiği saçmalığı, bahane ve gerekçesi olamaz. Sigara sağlığa kesinlikle zararlıdır ve insanlar kendilerine bunu yaparken hoşgörü göstermek mümkün değildir. Nasıl ötenazi, intihar yasal değilse; sağlığa zararlı ürünlerin satılması ve hatta pazarlanması dünyada bana en saçma gelen şey. Sigara bunların en iyi örneği ancak gıda endüstrisi, ilaç piyasası, teşhis ve tedavi kılavuzları hep bir düzenin parçası ve bu düzende insanların soyulması, baskılanması ve uyuşturulması amaçlanıyor.

Evet ben de çok ete süte bulaşmak istemiyorum. Kanserin tedavisini bulan doktorların öldürülmesi gibi, kendini riske atmak istemeyen, canını sokakta bulmayan değerli bilim insanları var.

Sigaraya hiç başlamamanızı ve başladıysanız bırakmanızı şiddetle öneririm.

Peki Nedir Bu Sigara?

Sigara, tütün yapraklarının kurutulması ve genellikle içilmesi suretiyle kullanılan bir maddedir. Sigara içinde bulunan ana aktif bileşik nikotindir. Bununla birlikte, sigara dumanında 7 binden fazla kimyasal madde bulunmaktadır, bunların çoğu zararlı veya toksiktir. Sigara içen kişiler dumanı ciğerlerine çekerek nikotini ve diğer kimyasalları vücutlarına alırlar.

Sigara içmenin birçok zararlı etkisi vardır. Bunlar arasında:

  1. Sağlık Riskleri: Sigara içmek, akciğer kanseri, kalp hastalıkları, inme, kronik obstrüktif akciğer hastalığı (KOAH), solunum yolu enfeksiyonları ve birçok diğer sağlık sorunları riskini artırır. Ayrıca sigara içmek, kanser dışı birçok hastalık ve durumla da ilişkilidir.
  2. Bağımlılık: Sigara içindeki nikotin, bağımlılığa yol açan güçlü bir uyarıcıdır. Sigara içen kişiler genellikle nikotin bağımlılığı nedeniyle sigarayı bırakmakta zorlanır.
  3. Çevresel Zararlar: Sigara dumanı, pasif içiciler için de tehlikelidir. Pasif içiciler, sigara dumanına maruz kaldıklarında benzer sağlık risklerine maruz kalabilirler.
  4. Maddi Yük: Sigara içmek, sigara ve sağlık sorunları için harcanan paraların yanı sıra, tütün endüstrisine büyük miktarda para harcanmasına ve sağlık hizmetlerine yönlendirilmesine neden olur.
  5. Çevre Kirliliği: Sigara içmek, toplumda ve çevrede ciddi kirliliğe neden olan bir atık üretir. Sigara izmaritleri ve paketleri, toprak ve su kirliliğine yol açabilir.

Bu zararlar göz önüne alındığında, sigara içmek sağlık için ciddi riskler taşıyan bir alışkanlıktır ve birçok sağlık kuruluşu sigara içmeyi bırakmanın faydalarını vurgulamaktadır.

İlgili Araştırma ve Makaleler

https://thoracrespract.org/content/files/sayilar/89/buyuk/pdf_Toraksder_14.pdf

https://dergipark.org.tr/en/pub/totm/issue/13096/157747

http://www.tuberktoraks.org/managete/fu_folder/2004-01/2004-52-1-063-068.pdf

https://havanikoru.saglik.gov.tr/depo/Dokumanlar/Gebelik_ve_Sigara.pdf

https://dergipark.org.tr/en/pub/spcd/issue/21114/227415

https://alpha-psychiatry.com/Content/files/sayilar/128/40-47.pdf

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Göz Atın
Kapalı
Başa dön tuşu